Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2007

Ιδεολογία (Τι είναι αυτό;)

Πάντα απολάμβανα τις συζητήσεις για τις μεγάλες ιδέες.Ξέρετε!Αυτές που θα αλλάξουν τον κόσμο!Κομμουνισμός,δημοκρατία,δικαιοσύνη.Καλύτερη ζωή.Αυτό δεν θέλουμε όλοι;Αφορμή για τις σκέψεις μου αυτές μια πιτσιρίκα στο τμήμα των ισπανικών μου.Γεμάτη πάθος και όρεξη για Αγώνες!Πορείες,αφίσες του Τσε και δεν συμαζεύτεται.

-Θα έρθεις στην πορεία;
-Μπα...μεγάλωσα πια.Δεν μπορώ.Ένα έγινα με το σύστημα(χαριτολογώντας και μη).
-Και πώς θα γίνει αν είμαστε όλοι έτσι;
-Πώς θα γίνει τί;
-Πως θα αλλάξει ο κόσμος;Πως θα βελτιωθούν οι ζωές μας;Πως θα παίρνουμε όλοι αυτό που μας αξίζει;
...

Όλοι; Ποιοι αλήθεια είναι αυτοί οι όλοι;

Στα μαθηματικά ένα από τα σημαντικότερα πράγματα (τη σημασία του οποίου παραλείπουν να μας μάθουν στο σχολείο) είναι ο προσδιορισμός του συνόλου στο οποίο εργαζόμαστε.Άλλοι οι κανόνες που διέπουν το κάθε ένα απο αυτά.Έτσι και στη ζωή.Ας προσδιορίσουμε το "όλοι".Όλοι οι νέοι;Όλοι οι Έλληνες;Όλοι οι ευρωπαίοι;Όλοι οι άνθρωποι;

Ώπα.Κάπου εδώ αναφέρθηκε η λέξη που εκφράζει όλη την πολιτική μου ιδεολογία.Γιατί μονάχα αυτό είμαι.Άνθρωπος.Αν μιλάμε για πάλη ιδεολογίας,λοιπόν,εγώ αναφέρομαι σε όλους τους ανθρώπους.Ας σκεφτούμε λιγάκι...ο φτωχότερος ευρωπαίος ανήκει στο ανώτερο 8% του κόσμου,οικονομικά πάντα.Άρα,αν υπάρξει "ισότητα",πιστέψτε με,αυτή για μας σημαίνει να έχουμε λιγότερα από ότι τώρα.Είμαστε διατεθιμένοι να έχουμε λιγότερα χάρη της ισότητας;Αν εμείς απαντούμε όχι (μιας και αγωνιζόμαστε για περισσότερα) τότε ας μην περιμένουμε να απαντήσει ναι ο κάθε Κόκκαλης.Γιατί δεν διαφέρουμε και τόσο τελικά.Δεν θέλουμε ισότητα.Θέλουμε ανισότητα.Απλά θέλουμε να είμαστε από τη μεριά του μεγαλύτερου...

3 σχόλια:

Lina είπε...

δηλαδή ε΄συ πιστευεις ότι για να μαστε όλοι ίσοι ε΄συ πρέπει να χάσεις.. τι; το σπίτι σου, το πισί σου; πιστευεις ότι η βιομηχανία δεν αρκεί για να έχουν όλοι σπίτι, να εξυπηρετούνται απ τα μέσα μεταφοράς, να χουν ρούχα,βιβλία;; Για όλους μπορούν να φτάσουν αυτά.

αν χρειαστέι να χάοσυμε κάτι για να έοχυμε όλοι τα ίδια δε νομίζω ότι αυτό θα ναι κάτι πολύ σημαντικό.

mpiou είπε...

Φυσικά και η βιομηχανία μας ΔΕΝ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.Ή μάλλον μπορεί...με κόστος την καταστροφή της φύσης.Για την ακρίβεια η βιομηχανία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες του εύρωστου οικονομικά κόσμου του παρόντος.Δυστυχώς,αν δεν βρεθεί και εφαρμοστεί σύντομα λύση,θα φανεί κάτι σπουδαίο: ότι ο άνθρωπος ανήκει στη φύση.Και θα πληρώσει ακριβά το ότι επέλεξε να ζει μακριά από αυτήν.

Lina είπε...

α, καλάα σ αυτό συμφωνώ.. αλλά εμείς διαλέξαμε να παράγουμε προϊόντα σε βάρος της φύσης.
το ΄ζητημα για μένα είναι οι στόχοι που υπάρχουν... γιατί όταν ο μισός κόσμος πεθαίνει απ την πολυφαγία και ο άλλος μισός απ την ασιτία, κάτι σημάινει αυτό. όταν τα χ΄ρηματα για ένα αεροπλάνο πολέμου θα έσωζαν τους καοτίκους μιας ολόκληρης πολιτείας αλλά ρποτιμούμε το αεροπλάνο κάτι δείχνει για τους στόχους μας.